Hoppa till huvudinnehåll
Historia

Vår Historia

 

 

BÅSTAD

– FRÅN ENKELT FISKELÄGE TILL INTERNATIONELL NÖJESMETROPOL

I 200 år har tillresta badgäster inneburit välbehövliga extrainkomster för den bofasta befolkningen på mindre orter belägna vid havet. Så även i Båstad där två systrar
från Vegeholm sägs ha varit de allra första badgästerna på 1830-talet. Från att ha varit ett enkelt fiskeläge blev Båstad så småningom en exklusiv badort. Med tennissportens intåg som kompletterande sommarnöje ökade attraktionskraften ytterligare i slutet av 1800-talet. Två kungar såg till att tennisen blev en publiksport i Båstad. Den ene var Ludvig Nobel, brorson till Alfred Nobel och lokalt kallad för Båstadkungen. Som ingenjör och entreprenör med visioner insåg han hur viktig turismen var för att skapa en populär destination. I början av 1900-talet byggde Ludvig Nobel villor, anlade tennis- och golfbanor och satsade på att upprätta hotell och badinrättningar i Båstad. Den andre kungen var kung på riktigt. Tennisentusiasten Gustav V sägs ha introducerat sporten till Sverige och under 15 somrar deltog kungen i Båstadspelen, föregångaren till Swedish Open. Den kungliga glansen lyfte både tennissporten och Båstad som semesterort.
 

Sommaren 1948 tog Svenska Tennisförbundet över turneringen som då också fick internationell status. Utan kunglig närvaro krävs tennisstjärnor i världsklass för att dra publik till lilla Båstad. Och för att locka världseliten krävs en bra och kunnig organisation, vänligt bemötande och ett koncept som bygger på närhet till allt som behövs för att en toppspelare ska trivas. Det är unikt med Båstad och Swedish Open: inom gångavstånd finns boende, träningsmöjligheter, tävlingsarena, möjlighet till avkoppling, bad och nöjesliv. Något som spelarna verkligen uppskattar och som skiljer turneringen från andra tävlingar. Hotel Skansen spelar en avgörande roll i detta närhetskoncept. Redan under Gustav V:s glansdagar var hotellet en viktig samlingspunkt. Ludvig Nobel använde hotellet som teservering och glamorös gräddhylla.

Historia

Men hotellet och Swedish Open har haft sina med- och motgångar. I början av 1990-talet tornade mörka moln upp sig. Publiksiffrorna sviktade, de stora stjärnorna uteblev, anläggningen var sliten och Svenska Tennisförbundet meddelade att de inte längre hade ekonomi att stötta Swedish Open i Båstad. Samtidigt blev klassiska Hotel Skansen allt mer nedgånget, något som Erik Paulsson ville göra något åt. Dessutom var Bjäresonen Erik väl medveten om tennisens attraktionskraft och betydelse för den lokala besöksnäringen. År 2000 köpte Båstadtennis & Hotell AB både stadion och hotellet från Svenska Tennisförbundet. Med stor beslutsamhet och en ännu större övertalningsförmåga lyckades Erik få fram 50 miljoner kronor till renoveringen. Anläggningen rustades upp i rekordfart. Även hamnen moderniserades, vilket resulterade i att området inte bara kunde visa upp en högklassig tennisarena och ett hotell i toppklass – utan även ett rikt nöjesliv med utmärkta restauranger, kaféer och sommarbutiker. 

Ombyggnad

Några år senare byggdes tennisarenan om i en andra omgång. När allt var klart, lagom till Swedish Open 2007, hade Båstad en anläggning av världsklass. BTHAB har därefter fortsatt förbättra och utveckla hotellet, tennisstadion, hamnen och flera andra viktiga fastigheter i centrala Båstad. ”Tennis är för Båstad vad skidåkning är för fjällen”, brukar Erik säga. Han har kombinerat sin stora passion för att göra affärer med den ödmjuka inställningen att alltid ge tillbaka till sin hembygd. Pengar är medel som ska användas för att förverkliga visioner – till exempel att skapa ett livskraftigt Båstad.

Erik Paulsson

VÅR PARTNER

nordea open
 

VÅRA VARUMÄRKEN